Őrizd meg a csodát

 

"Őrizd meg a csodát"- hirdeti sok tótvázsonyi és csernátoni fiatal mellkasán a pólóra tett felirat. Büszkeséggel viselik, és van is mire büszkék legyenek. Nemcsak saját egyéni teljesítményük, munkájuk alapján mondható ez el, hanem a belőlük alakult csoport közösségi ereje is mutatja: A fiatalok tudnak értéket teremteni, őrizni- ez nem is lehet kérdés .

Őrizni valamit feladat, felelősség, bizalmas és komoly dolog. Őrizni azt jelenti, hogy nem hagyjuk eltűnni, elromolni, ahogy kapjuk, úgy adjuk tovább. Vajon ránk bízzák-e? Vajon gondos gazdái leszünk-e, ha ezt a feladatot kapjuk. Vajon a csodát is megismerjük ezáltal, vagy csak annyit tudunk a végén is, mint amit az elején gondoltunk?

Nagy lendülettel kezdtünk bele a forgatásokba, jártunk a két falu élettapasztalattal teli szép kort megélt időseinél. Beszélgettünk, beszéltettük őket és hallgattuk, kameráztuk, figyeltük. Már ott megtörtént a csoda, hogy elmehettünk, és hogy olyan történeteket hallgathattunk, melyekről sosem olvasunk a facebookon, nem beszélgetünk a boltban összefutva.

Ránk bíztak olyan történeteket, ismereteket amelyekből a saját életünket is átgondolhatjuk, átértelmezhetjük a saját nehézségeink súlyát. Amikor az a legnagyobb gondunk, hogy van-e a mai divat szerinti cuccunk az esti partira...

 

Köszönjük a sok tartalmas beszélgetést, hiszen ez alapján tudjuk elhelyezni magunkat a világban- honnan jöttünk, kik vagyunk és mi lehet az életünk értelme. Köszönjük, hogy bele engedtek látni minket a saját életükbe, példát mutatva ezzel. Köszönjük, hogy elviselték a sok kamera, fotógép, lámpa, mikrofon zavaró jelenlétét, a sok "nyüzsgő" fiatal zavarását.

 

A modern technika segítségével filmeket és kiadványt készítünk a két településen készült beszélgetésekből, hogy mások számára is tovább tudjuk adni, amit kaptunk, amit azzal őrzünk meg ha közkinccsé tesszük. Sok munkával jár, de úgy tűnik a belefektetett munka még jobban inspirál minket, így már a folytatást is kezdjük kidolgozni, melyben már aktív résztvevőként az tapasztaltakkal közösen táncokat, népdalokat és hagyományos ételek készítését tanuljuk meg.

 

Őrizzük meg saját szüleink, nagyszüleink tapasztalatát az unokáinknak, mert felbecsülhetetlen kincset őriznek. Minden fiatalt erre buzdítok: beszélgessen sokat a szüleivel, nagyszüleivel!

 

Képeket itt találni a munkánkról! 

 

A kiadványunk itt található!  

 

Impresszum | Videótár | Képtár | Szolgáltatástár