Mindenre „kiképezve”
Tótvázsonyban az EVS ( European Voluntary Service – Európai Önkéntes Szolgálat) program keretén belül jelenleg Petrás Anett (Vajdaság) és Rádu Viola (Erdély) tevékenykednek egy évig önkéntesként a Tótvázsonyi Ifjúsági Egyesületnél.

Annak érdekében, hogy ez az egy év mind Tótvázsony közösségének, az  Ifjúsági Egyesületnek mind pedig nekünk önkénteseknek a lehető legjobb hangulatba teljen, egy képzésen vettünk részt 2014. Február 24-28 között.  A képzés célja - melyet Budapesten szervezett a Központi Önkéntes Iroda - az, hogy az újonnan érkezett önkéntesek felkészüljenek az előttük álló kihívásokra, önkéntesi munkára; más önkéntesekkel ismerkedjenek meg és, hogy a lehető legtöbb információhoz jussanak az önkéntességgel kapcsolatban. 

Nagyon nehéz összefoglalni pár sorban, hogy mennyi mindent tanultunk és csináltunk ezalatt az öt nap alatt. A képzők igyekeztek érdekessé és izgalmassá tenni minden tevékenységet. Megismerkedtünk a törvényekkel, jogainkkal, hogy mit várhatunk el mi a fogadó szervezetektől és mi az amit tőlünk vár el a befogadó közösség.  Ismerkedtünk a magyar kultúrával, történelemmel de ugyanakkor más kultúrákba is betekintést nyertünk a többi önkéntes által, akik különböző országokból érkeztek. Voltak önkéntesek Grúziából, Albániából, Szlovéniából, Lettországból, Litvániából, Spanyolországból, Olaszországból, Romániából, Németországból és Bulgáriából. Megismerkedtünk Budapesttel, a történelmi helyeivel és emlékműveivel, szerveztünk közös farsangot, melyen beöltöztünk jelmezbe és hívtuk a budapesti embereket és fiatalokat, hogy ünnepeljenek velünk. Ennek a kulturális sokszínűségnek köszönhetően egy nagyon izgalmas, érdekes, jókedvvel teli öt napot tudhatunk a hátunk mögött, melyről jómagam sok maradandó élménnyel és sok új baráttal gazdagodtam. Kiképezve az önkéntességre tértünk haza, készen állunk az előttünk álló egy évre, hogy mind a helyi közösség mind saját magunk számára egy élményekben és sikerekben gazdag évet tölthessünk együtt.

Rádu Viola

2014-03-18
vissza
Impresszum | Videótár | Képtár | Szolgáltatástár