Német Nemzetiségi Egyesület
Az Egyesület 1994-ben alakult, melynek célja az volt, hogy a már működő nemzetiségi csoportoknak, a Dalkörnek és az Ifjúsági Tánccsoportnak szervezett kereteket biztosítson. Feladatának tekintette, hogy Tótvázsony és környéke német nemzetiségi kultúráját, hagyományait, szokásait megismerje, feltárja, megörökítse, bemutassa és megőrizze.
Ennek keretében összegyűjtötte, és dalos füzetben kiadta Tótvázsony és környéke német népdalait, videoszalagra vette a német népszokásokat (Chriskindl-spiel, lakodalmas, kenyér sütés, rétes és „pörkölt” torta készítés stb), melyeket német és magyar nyelven készített el. Életre keltette a „Pirgerezést”, a még fellelhető helyi tárgyi eszközök bemutatására több alkalommal ideiglenes kiállítást rendezett.
2001-ben nagy sikerrel szervezte meg az Unsere Wurzeln – Európa kicsinyben- rendezvénysorozat keretében négy falu (Barnag, Hidegkút, Tótvázsony, Vöröstó) bemutatkozását. Ezen alkalommal a Laczkó Dezső Múzeumban tárgyi eszköz kiállítás nyílt, az udvarán pedig kosárfonót, csipkeverőt, faszerszám készítőt, fafaragót stb láthattak az érdeklődők. Lehetőség nyílt a sváb ételek, sütemények megkóstolására is. A műsor keretén belül megcsodálhatták a négy falu nemzetiségi viseleteit, a tánccsoport táncait, a színjátszók darabjait, meghallgathatták a nemzetiségi dalköröket, harmonikásokat. Ezt a nagyszabású, egész napos programot 2002-ben a Völgynapok keretében Pulán, majd Szentendrén a skanzenben is bemutatták.
1996 óta Nemzetiségi és Fúvószenei Találkozót szervez énekkaroknak, tánccsoportoknak és fúvószenekaroknak.
A Német Nemzetiségi Egyesület szervezésével 2010-ben került sor a Sváb falvak találkozójára, 12 település részvételével. A rendezvény célja a sváb falvak bemutatkozási lehetőségének biztosítása, és a német kisebbség tárgyiasult emlékeinek, hagyományainak bemutatása volt.
Az Egyesület jelenleg működő csoportja a Dalkör, mely minden évben több rendezvényen vesz részt a községben, a környék településein. Tagjainak száma: 13 fő.
Impresszum | Videótár | Képtár | Szolgáltatástár